Lykke 6 månader


Nu sitter hon gumman vår, korta stunder visserligen men de stunderna blir längre för var dag.
Det har gått ett halvår sedan Lykke gjorde entré, grymtandes (något hon nu slutat med, tyvärr) och det är härligt och häftigt att se hur hon lär sig och hur hon utvecklas från dag till dag. Det är hisnande att fundera över vad som händer i Lykkes liv om ytterligare ett halvår, går hon? pratar hon? det ska bli spännande att se!

Men nu som sagt sitter Lykke själv, att sitta är dock inte prio ett, Lykke vill nämligen allra helst åla runt på golvet. Hon tar sig snabbt bakåt, och när hon ska frammåt har hon en teknik som går ut på att rulla tillbaka för att sedan rulla fram igen. Vi ser att det inte är långt kvar tills att hon kryper hon drar nämligen in sina knän under kroppen och försöker trycka sig frammåt.
Det var i mellandagarna hon satte igång med att röra sig mer, helt plötsligt låg hon inte kvar där man lade ner henne. Numera återfinns gumman där det har tagit stopp, oftast under någon möbel eller under vagnen.  
Lykke har börjat försöka dra sig upp med hjälp av saker som kommer i hennes väg. Magmusklerna hennes tränas konstant och det är bara en tidsfråga tills hon kan sätta sig upp själv.
Allt som kommer i Lykkes väg dras ned och matte-mamman har ett sjå med att se till så att inget olämpligt kommer i hennes väg. 

När hon inte tränar på att röra sig än hit än dit, är storsta nöjet Pettson och Findus, ja främst Findus eftersom Pettson håller sitt avstånd. Så fort någon av katterna kommer förbi får Lykke stora, stora ögon, följer dem med blicken och allt som oftast skrattas det lite grann. När hon får chansen att klappa dem har vi lite problem hon tar nämligen ett rejält tag i pälsen och ser så lycklig ut så, Findus (som oftast utsätts för nävarna) ser inte lika lycklig ut så matte-mamman har startat klappa-fint-träningen här hemma.
Just för stunden är även "koka kaffe" väldigt populärt och Lykke tar i med hela kroppen och låter och låter tills luften tar slut och sedan drar hon efter andan och börjar om i gen. Måsungeljuden är fortfarande kvar och några små läten som hängt med länge. Annat populärt nuförtiden är att stoppa in pekfingret i munnen och tugga lite.

Julen gick fint, julafton firades med grötfrukost med morfar, moster och morbror. Sedan bar det av till Härnösand för fortsatt firande med morbror och moster men nu även med mormor. Lykke fick ett berg av julklappar, som delades ut av den fulaste tomten vi någon sin sett. På Juldagen fyllde Lykkes gammelfarmor 80 år så hon firades på dagen innan vi for vidare till morfar för middag och sällskapspel på kvällen. På annandagen var det dags för julfiranden igen den, denna gång med farmor,farfar, fastrarna och Jens, även nu blev var Lykkes julklappsberg större än störst och trot eller ej, de levererades av den fulaste tomten vi någonsin sett.
Det nya året firades in med Arvid och hans familj, perfekt var det. Barnen i fokus, god mat och TP spelande.

Vi har börjat med smakportioner och Lykke har hittills provat potatis, broccoli och morot. Morot är bäst, potatis går an men den där broccolin är ingen hit (fullt förståeligt tycker matte-mamman). Lykke äter med god aptit, öppnar munnen stort (ja så stort det går med den lilla munnen) och ser ut att be om mer. Efter lite träning ser det nu även ut som om det mesta hamnar i magen och inte på haklappen.

Från det att Lykke var ca en månad fram till jul, har vi haft sköna nätter härhemma Lykke har vaknat för mat någon gång mellan kl 3-4 och klockan 6-7 sedan sovit hela natten. Nu har vi det inte lika bra, nu vaknar gumman och vill ha mat (eller att ge mat garanterar att hon somnar om och är en snabblösning) en gång i timmen fram till klockan 2 och därefter vid 5. Matte-mamman och husse-pappan börjar bli rejält trötta. Det börjar bli dags att försöka skapa riktiga rutiner och ikväll kommer spjälsängen att göra entré, korgen Lykke har sovit i tills nu känns inte helt tillförlitlig nu då gumman snart sätter sig upp själv.

Helgen som var fick matte-mamman, Lykkegumman  och pälsbrorsorna klara sig själva en hel helg eftersom husse-pappan for till Jönköping för att försvara Posst-sm guldet. Husse-pappan återvände hösgst efterlängtat av hela familjen med ett brons i bagaget.  Helgen gick bra, under lördagen stod Birsta stod för underhållningen och farmor och farfar bjöd på middag och söndagen spenderades i Härnösand hos mormor. Men matte-mamman är djupt imponerad av alla ensamstående föräldrar.

Dagens skratt

Findus har för vana att äta av reklamtidningen, Sundsvalls nyheter, som dimper ner i vår brevlåda varje fredag.
Idag hann matte-mamman fånga tidningen innan Findus hunnit smaka, men när tidningen var utläst och låg bredvid matte-mamman som satt med Lykke i knät i soffan, hoppar Findus upp och sätter i gång med ätandet och Lykke skrattar och skrattar åt katten som äter och äter:)



Saknaden av en skinka

Pettson och matte-mamman har en egen högtid, den kallas stora skinkfesten och firas främst i mellandagarna.
Matte-mammans all-time-favourite macka är en skiva gene tunnbröd med extrasaltat bregott, tunt skuren julskinka och sedan ett tunt, jämt lager slotts orginal senap.
Det går INTE att byta senapen mot någon annan sort och därför händer det att matte-mamman tar med sig egen senap till diverse julfiranden så att den ultimata mackan är säkrad. Brödet går att byta ut för att få variation, en helt vanlig knäckemacka kan vara en hit som omväxling.
I mellandagarna är storhetstiden, obegränsad tillgång till julskinka ger matte-mamman frukostar att minnas resten av året, allt som behövs förutom drömmackan är en kopp te (även här finns utrymme för variation olika tesorter går bra och även julmust kan vara ok som tillbehör).
Sedan vi skaffade Pettson har denna högtid bara blivit bättre, Pettson är nämligen galen i julskinka och det enda problemet matte-mamman har med skinkorgien är hur man skär så tunna skivor som möjligt. Men nu med en katt som delar mitt intresse för julskinka finns det helt plötsligt någon som kan äta upp skivorna som blir för tjocka, eller de bitarna som inte tilltalar matte-mamman på annat vis.
Nu har skinkan varit slut ett par dagar, och saknaden är stor hos matte-mamman, men värst är det för stackars Pettson han tror fortfarande att allt som prasslar när matte-mamman är i köket betyder julskinka. Söt är han, när han hör prassel från matte i köket springer han in, ställer sig på bakbenen och försöker klättra på kökslådorna för att nå upp på diskbänken och SKINKAN. Tyvärr har matte-mamman inget att ge honom och det gör riktigt ont i mig att se den sorgsna blicken...50 veckor kvar till nästa stora skinkfest, tro om Lykke vill vara med i våra orgier då, i sådana fall är det bäst att införskaffa en större skinka...


Lykke spanar



Nu har hon koll gumman vår, hon tittar på katterna och följer dem med blicken, grabbar tag i dem när hon kommer åt och lyckades till och med stoppa in Findus svans i munnen.
Katterna tar det hela med ro, Findus ligger gärna nära och står ut med hennes gråt. Gråter hon i närheten av Pettson flyr han fältet och gömmer sig en stund, men så finns det tillfällen när även Pettson vill vara nära, så nära att Lykke får grabba tag i hans päls om så bara för en liten stund.
Det märks att Lykke tycker att grabbarna är spännande att spana på och när hon har en katt i sikte är intresset större för katten än för leksakerna omkring henne. 
Tur för Lykke att hon får växa upp med så härliga pälsbollar och tur för pälsbollarna att de fått en lillmatte som kan rycka dem i svansen=)

Årskrönika 2011

Januari-Vi berättar för släkt och vänner att matte-mamman har en bulle i ugnen. Lisa jublar, vänder sig mot Willson och kläcker ur sig det numera klassiska citatet "Willson vi ska bli moster". Husse-pappan vinner Post-SM i fotboll.
Februari- Husse-pappan förbereder sig för postens stora ändring, brev 2010, en ändring som leder till att arbetsförhållandena försämras drastiskt och att många kollegor säger upp sig.
Mars-Matte-mamman och husse-pappan fyller år. Vi får se Pyret på bild första gången. Matte-mamman kämpar med en huvudvärk som suttit i i månader, stressen från jobbet är orsaken men lösningen är svårare att hitta.
April-Husse-pappan får sin födelsedagspresent, en övernattning på järvzoos varghotell, sällskap får vi i form av Anna och Magnus. Vi drar inte till fjälls som det var tänkt utan till Kemer, Turkiet. Magen är lagomt stor men ischiasen slår till och matte-mamman vågar knappt gå själv.
Maj-Matte-mamman blir sjukskriven 25 % och huvudvärken blir bättre. Husse-pappan hamnar på akuten för sin yrsel men efter att han visat att han har balansen i behåll, skickar de hem honom med orden drick mer. Föräldraträffarna drar igång. 
Juni-Vi åker till Västerås för att hälsa på Maria och Björn, tjuvkikar in i deras hus och äter på alla gamla favoritställen. Matte-mamman sjukskrivs på heltid för den förbaskade huvudvärken.
Juli-Vi åker och hälsar på i Uppsala och i Vallentuna, matte-mamman får köra på varannandagsprincipen en dag i farten och en dag med de svullna fötterna i högläge. Husse-pappan åker på svensexa i stockholm och missar årets största händelse, Lykke föds och morfar får klippa navelsträngen.
Augusti- Hela familjen är hemma och myser på och lär känna varandra. Lykke är glad på dagarna men grinig på kvällarna. Matte-mamman får ett gallstensanfall.
September- Anna och Magnus kommer och hälsar på en helg och vi passar på att utforska sveriges mitt. Lykkes gammelmormor fyller 75 och firas med middag på Löran.
Oktober- Vi åker på första längre trippen med Lykke, en helg i Stockholm. Lykke sover hela bilresan och helgen är uppskattad av hela familjen. Vi bor hos Stefan och Camilla, husse-pappan går på hockey och matte-mamman träffar Maria. Vi firar Bernt med en helg i Vemdalsskalet, bokar in vårens fjällsemester och bestämmer tid för Lykkes dop.
November-Lykke skrattar första gången och det visar sig att hon har världens härligaste skratt. Husse-pappan firas på farsdag med tårta och en United body i Lykkestorlek.
December-Lykkes tremänning Teo döps och Lykke pruttar högt i Kyrkan. Matte-mamman operar bort gallblåsan, så husse-pappan får vara pappaledig i en vecka. Lykke får miljarders julklappar och tankarna på ett nytt boende intensifieras. Lykkes gammelfarmor fyller 80 år. Pettson lär sig att prassel med aluminiumfolie betyder julskinka. Findus lär sig INTE att man inte ska nosa Stina i rumpan.

I fjol önskade vi oss att 2011 skulle bli något lugnare än 2010 och så blev det.
Efter en vår med konstant huvudvärk vände det och hösten med Lykke lugnade ned matte-mamman så pass att huvudvärk numera är ett sällsynt tillstånd. Visst är det en stor förändring att få barn men Lykke passar bra in i vår familj, till och med katterna verkar tycka att Lykke har hamnat där hon hör hemma. Så förhoppningarna för 2012 är att vi ska fortsätta att må bra, att matte-mamman hittar ett jobb, att husse-pappan börjar trivas på jobbet igen och att vi hittar ett större boende.


RSS 2.0