Lykke 9 månader

Nu har Lykke varit ute i världen lika länge som hon var i matte-mammans mage. Men så känns det inte. Det känns som om Lykke alltid varit en del av våra liv och i jämförelse kanske hon låg i magen motsvarande en kvart.

Niomånadersdagen har firats hemma i ett kallt och regningt Timrå, vi trotsade vädret för en promenad, men annars har vi kurat inne. Förhoppningsvis får vi bättre väder på Lykkes tiomånadersdag då är familjen i Stockholm och semestrar lite. 

Bäst just nu i Lykkes liv är att äta på strömkabeln till datorn, det spelar ingen roll hur många gånger matte-mamman och husse-pappan säger nej, hon är där ändå. När matte-mamman säger nej gråter hjärtat en sväng men två sekunder senare, har hon dragit ur sladden ur datorn, eller plockat upp den från golvet och stoppat in den i munnen igen. Andra favoriter är att gnaga och trycka på någon av fjärrkontrollerna eller att riva sönder tidningar.

Ja, nu är det ju inte bara strömkabeln till datorn som stoppas i munnen, de senaste dagarna har matte-mamman plockat ut, bitar av ullmatan (2 gånger), ett gem, potatisskal, delar av tidningar och ett batteri ur Lykkes mun. Nu låter ju det här som om vi låter jäntan göra precis som hon vill här hemma, men den enkla anledningen är att allt stoppas i munnen och hjärtats räckvidd är nu nästan fullstor, så vi hinner inte alltid med. Vi plockar undan allt vi ser som är olämpligt, men gumman hittar saker ingen annan ser. Lykke kryper fort, fort, det går inte att lämna henne en stund för antingen gör hon som beskrivits ovan stoppar in första bästa grej i munnen eller så drar hon ut en låda alternativt öppnar ett skåp och plockar ut grej efter grej. Att gå på toaletten är knivigt, det går inte att lämna henne i vardagsrummet, vem vet vad hon hittar på då, att sätta ned henne på badrumsgolvet är som att be Lykke att gräva en stund i kattlådan, alternativt att rulla upp toapappersrullarna. Bästa knepet är att sätta gumman i hallen och hoppas att hon väljer att plocka ur skorna från skostället, plocka ur skötväskan eller öppna husse-pappans underklädeslåda och sprida strumpor och kalsonger på golvet istället för att dra ut kattmatpåsen ut garderoben och sprida kattmat över hela golvet.

I skrivande stund hojtar husse-pappan att hon tagit en tugga av en av matte-mammanss spelpjäser som ser ut som ett får och det gjorde hon under tiden hon satt i husse-pappans knä. Igår hittade husse-pappan Lykke med saligt leende och en bit chokladkaka i munnen och med sämält choklad i halva ansiktet. Och häromdagen lade hon sig ned tvärs över tvättmaskinsluckan och simmade i vattnet som var där.
Jo men så att, vi har fullt upp här hemma, ja om det var någon som inte förstod det. Men så härligt det är!
Lykke får bättre och bättre balans, nu händer det rätt ofta att hon står lutad mot något istället för att hålla ett krampaktigt tag med händerna, hon förflytter sig mellan saker och en halv sekund här och där släpper hon greppet och står själv innan balansen tappas och hon sätter sig mjukt på rumpan.

Vi har börjat med babysim och varje söndag har vi en mycket glad gumma som skiner som en sol när hon får kliva i bassängen. Vi tränar nya saker varje gång och hela familjen tycker att det är mysigt. Efter en halvtimme i vattnet är Lykke riktigt trött och somnar i bilen innan vi lämnat parkeringen.

För en vecka sedan, bytte Lykke upp sig transportmässigt. Det har varit förenat med livsfara att ha Lykke i vagnen ett tag eftersom hon helt sonika sätter sig upp och vill krypa ur. Nu är sittdelen till vagnen framtagen  och där finns säkerhetsbälte, så nu kan matte-mamman och husse-pappan slappna av. Samma dag som vi bytte insats till vagnen köpte vi även en ny bilbarnstol, så nu ser gumman ut genom fönstret i bilen. Hon ser riktigt nöjd ut därbak i sin stora stol. 

Under påsken som firades med Lisa och Willson ena dagen, hemma själva en dag och två dagar med Fransson-Jonssons drog Lykke på sig en förkylning, rejält snuvig blev gumman och ett par dagar tampades hon även med hosta. Tillslut skippade matte-mamman och husse-papapn koksaltlösningen och bytte till nässpray och då blev livet lite lättare för skatten. Vi provade även det gamla hederliga tricket att höja huvudändan i sängen, problemet med det är dock att det här med huvudända inte är så viktigt i Lykkes liv. Hon lever efter principen "jag rör mig tills jag stupar och där jag stupar där somnar jag". Matte-mamman och husse-pappan får många goda (men kvävda) skratt på kvällarna när vi tittar till gumman. Det är sällan hon ligger med huvudet upp, ofta ligger hon på tvären i spjälsängen med benen ut mellan spjälorna. Den position matte-mamman skrattat mest åt hittills var när Lykke lyckats somna med hela kroppen utom huvudet på tvären på kudden.

Lykke äter fortfarande allt med god aptit, bäst är fortfarande gröt men spagetti med kötfärssås slinker också alltid ned. Enda gången det är svårt att få i Lykke mat är när hon är sjuk, då äter hon knappt hälften av vad hon normalt gör. Ja det kan vara svårt att få i henne mat i stimmiga miljöer också med det beror mest på att det finns så mycket att titta på att maten inte prioriteras. De senaste nätterna har det verkat som om Lykke bestämt sig för att sluta amma, vi hoppas att det också innebär att hon slutar att vakna på nätterna. Lykke är ju inte alls intresserad av det som kommer ur en nappflaska, så om hon inte ammar på nätterna blir det svårt med mat, att äta gröt fungerar ju inte när man bara nästan är vaken. Vi ska inte ropa hej, än men de senaste nätterna har gått bra, tyvärr verkar det dock som om Lykke bestämt sig för att bli morgonpigg, mellan 05.15 och 05.30 är det numera uppställning härhemma. Matte-mamman ska försöka laborera lite med eftermiddagssömnen och se om det kan göra skillnad. För ska man hänga med i Lykkes tempo gäller det att vara vaken:)



Romantik i kattlådan



Vi är kattvakter i veckan, grabbarna har dambesök.
Stina heter skönheten vi vaktar.


 

Nu trodde ju matte-mamman att inga varmare känslor spirade mellan dessa katter, baserat på morrningarna och fräsningarna de använer i kommunikationssyfte. Men meddelandet i kattlådan är tydligt, kärleken spirar, frågan är bara vem av katterna har lämnat meddelandet och till vem var meddelandet adresserat?

RSS 2.0